Helse

En frisk hund?

Wheaten er generelt en frisk hund, men sykdommer kan oppstå. Ikke nøl med å gå til veterinær med problemer. Ring gjerne meg også, jeg erfaring fra mange områder.

Irish softcoated wheaten terrieren skal være og er tvers igjennom en sunn hund. De fleste problemer kan avverges gjennom a gi hunden et godt stell. En hund i god kondisjon får sjelden skader og sykdommer i skjelett, sener og muskler. Å gi hunden ormekur en gang i året, er en selvfølge, også det å revaksinere hunden for smittsomme sykdommer, sånn som valpesyke, hepatitt, kennelhoste og parvo. Øynene og ørene bør inspiseres regelmessig, selv om det er sjelden wheaten terrieren har problemer med infeksjoner der.  En velstelt, sunn og veltrimmet hund med glansfull pels, frisk ånde og pene manerer er ønskemålet for de fleste av oss. Men bak dette skinnende ytre og indre ligger det betydelig arbeide og innsats fra oss hundeeiere.

Nyresykdom

Nyresykdommene PNP (progressiv nefropati) PLN (protein losing nefropati) PLE (protein losing enteropati) forekommer på rasen. Det gjøres store anstrengelser i Norge og i resten av verden for a eliminere disse sykdommene. I Norge har vi hatt 2-3 tilfeller i året. Situasjonen i Norge synes pr. i dag ikke å være alvorlig.

Det finnes i dag dessverre ingen offisiell statistikk på hvilke hunder som har markører for PLN.  Klubben anbefaler at man sender DNA prøver til utlandet for å teste. Jeg har testet mange av avlsdyrene og holder meg til anbefalingen om ikke å bruke avlsdyr med 2 markører.

Hudproblemer

Noen wheaten kler seg mer en hva som er normalt. Man har lett for a sette diagnosen allergi når hunden får hudproblemer, men det er bare et fåtall av de testede wheaten som viser seg a ha noen form for allergi. Å fastslå eksakt hva årsaken til hudproblemer kan være, er ofte vanskelig, men man må være klar over at hundepelsen ikke er selvrensende. Vi må bade a stelle pelsen hvis hunden skal trives og vi skal orke å ha den i hus. Skitne hunder lukter! Død pels og flass gir kløe og hudirritasjon.

Her finner dere linker til andre informative dokumenter

Avlskrav sier at foreldredyrene skal være røntget for hofteleddsdysplasi,  her ser dere hvorfor  hofteleddsdysplasi .

Tannstein kan være et stort problem og kan føre til tannkjøttsykdommer og tilslutt betennelser og at tennene løsner  tannstein

Flått er et stort problem i denne delen av landet, men det finnes heldigvis gode midler å gi hunden. Les om flått og hva den gjør med hunden her