Den irske gårdshund

IRISH SOFTCOATED WHEATEN TERRIER

Wheaten terrieren er opprinnelig en irsk gårdshund. Den ble brukt til både vakthund, gjeterhund og jakthund. Den hadde som oppgave å holde rotter og grevlinger vekk fra gården. Den skulle vokte og gjete, og til det trengte den både mot og forstand. 

 I dag er rasen blitt en familiehund. Den myke pelsen får mange til å tro at den er en deilig teddybamse. Og det er den jo også! MEN – man skal aldri glemme at inni den bløte pelsen gjemmer det seg også en tøff terrier, med egenvilje og pågangsmot! Wheaten terrieren er en morsom, livat og lett-trent hund som passer for folk med humør OG evne til å sette ned foten.  
 Det er naturligvis forskjell på individene. Noen wheaten liker å si klart fra hvem de er, når de f.eks. møter andre hunder av samme kjønn. Andre er av den mer omgjengelige typen, og går fint sammen med de fleste artsfrender. De aller fleste wheaten pleier å like mennesker, – ja, ikke bare like, de møter dem med overstrømmende begeistring! De fleste wheaten går også godt sammen med barn. 
Ikke glem at den myke pelsen til wheaten terrieren trenger mye stell! Den må gres daglig, og klippes hver andre til tredje måned. I vårbløyte og høstregn kan pelsen være en sann prøvelse for den som skal holde den i stand. Men har man jobbet fornuftig med hunden fra den var liten, vil stundene med pelsstell også kunne bli kosestunder som både hunden og eieren elsker.
ADFERD/GEMYTT

Wheatengemyttet er helt enestående, og kombinerer en terriers livsglede og intelligens med en arbeidshunds stedighet. Flere generasjoner avl foretatt av irske bender med tanke på kameratskap og arbeidskapasitet har gitt rasen en utmerket genbase for gemytt. Wheaten terriere er livlige, kjærlige, følsomme hunder som lærer fort og glemmer sent. De er ivrige etter å tilfredsstille sine eiere og er derfor veldig lette å dressere.

Mens de er mer enn villig til å tilgi familiens feil har de vanskelig for å glemme hvis de blir mishandlet. De er familiehunder som knytter seg heller til hele familien enn til et bestemt familiemedlem. En wheaten er rask og våken, og vil bjeffe når noen kommer til døren; men den er klok nok til ikke å bli en evig ‘bjeffer’.

Den elsker å ha det moro, og mange wheaten tar med seg sin glede over lek og leker langt inn i alderdommen. Den kan være sta og er lettest dressert ved å bruke en stødig, fast, men kjærlig hånd og ved å stadig gi hunden bekreftelse på ønsket oppførsel.

I kontrast til mange andre terriere søker en wheaten ikke etter krangel. Men mange, særlig hannhunder, har en velutviklet eiendomssans og vil sikkert advare andre hunder som ‘går over streken’. En bra wheaten er nøye med å vurdere nye situasjoner, men dette skyldes forsiktighet, ikke frykt. En wheaten skal ikke innlede en krangel, men når den først er truet skal den ikke vike tilbake. Det er med gemytt som med andre egenskaper, det finnes variasjoner innen rasen. Noen hunder er mer livlig, andre mer tilbakeholdende. Noen er utadvendt, det er disse som hilser og slikker, mens andre er mer rolige men allikevel viser stor hengivenhet. De fleste viser stor kjærlighet til barn, som de lett tar kontakt med.